vineri, 30 iulie 2010
Mitica... si mai cum?
- E destul atata: Mitica - de vreme ce si dumneata il cunosti tot atat de bine ca si mine. Fireste ca trebuie sa-l cunoastem: il intalnim atat de des - in pravalii, pe strada, pe jos, in tramvai, in tramcar, pe bicicleta, in vagon, in restaurant, la Gambrinus - in fine pretutindeni.
Mitica este bucuresteanul par excellence. Si fiindca Bucurestii sunt un mic Paris, si Mitica, se-ntelege, este un mic parizian.
El nu e nici tanar, nici batran, nici frumos, nici urat, nici prea-prea, nici foarte-foarte; e un baiat potrivit in toate; dar ceea ce-l distinge, ceea ce-l face sa aiba un caracter marcat este spiritul lui original si inventiv.
(...) El, de exemplu, inventeaza pe negandite vorbe ca:
"Cea mai frumoasa fata din lume nu poate da decat ce are!"
"Viata este un vis, moartea o desteptare!"
"Ei madam Popescu, nu exista roza fara spini!"
(...) Cand n-are tutun, iti cere "o tigara... suvenir".
Cand merge sa imprumute bani:
- Unde ai plecat, Mitica?
- La vanatoare de lei.
Ii zici:
- Mitica, faci cinste?
- Nu pot, monser, ca ma strange un ciorap.
Ceri intr-o bacanie:
- Baiete, o tuica!
- Nu-i da domnule, c-o bea! zice Mitica."
Ion Luca Caragiale a fost un mare promotor al balcanismului. Eroul sau reprezentativ este Mitica, exponent al specificului muntean si, mai exact, bucurestean.
Mitica este un cetatean volubil, avand in cel mai inalt grad pe suflet interesele tarii, pe care le vede intotdeauna in negru ("Stam rau, foarte rau, domnule!"), avand solutii pentru toate problemele la ordinea zilei. El are furia peroratiei in public si cu greu poate fi smuls din inclestarea discutiei. Spiritul critic miticist este excesiv: nimic nu-i bun, totu-i "moft".
Mitica traieste in Bucuresti, oras de invalmaseala, unde meditatia gotica nu infloreste. Mitica e barfitor, lichea, intrigant, mai mult din limbutie, si mistificator generos si zapacit, acceptand sa faca servicii fara a avea taria de a le duce la bun sfarsit, ceea ce il autorizeaza sa ceara si el servicii oricui ("Sa nu zici ca nu poti! Stiu ca poti! Trebuie sa poti!).
El e comod, cu oroare de suferinta si e mai ales un om manierat.
Am scris acest articol gandindu-ma la faptul ca si voi, ca si mine, cu siguranta ati intalnit cel putin un Mitica pana acum.
V-am facut sa zambiti?
miercuri, 28 iulie 2010
Domnul Zat
Activitațile mele principale sunt dormitul, jucatul, dormitul, vanatul, dormitul...
Cel mai mult imi place sa stau in brate la tati, mai ales cand sta la calculator si nu ma baga pe mine in seama.
Sunt un vanator desavarsit, dar fara trofee. Vanez muste, molii, tantari, vrabii, porumbei, etc.
Nu am o partenera de viata, desi imi doresc foarte tare. Nu am preferinte asupra greutatii, a culorii sau a personalitatii.
Astazi, activitatea mea principala a fost dormitul. In mijlocul patului mi se pare foarte confortabil, cand nu am alternative mai bune cum ar fi in dulap sau pe niște haine proaspat spalate si eventual calcate.
Mami m-a certat pentru ca mi-am ascutit ghearele pe covor, desi nu vad care e problema. Sincer, nu imi dau seama care este rostul covorului altul decat pentru ascutit ghearele. Mai demult obisnuiam sa ma uit la pesti (cred ca au gust bun), dar am fost dezamagit pentru ca nu i-am putut prinde. Sunt protejați de ceva, desi nu imi pot da seama ce. Pur si simplu ma lovesc cu labuta de ceva.
Cred ca mami e un pic crizata. Se sperie din orice. Azi, de exemplu, nu m-a lasat sa stau la geam. Vroiam sa ma uit si eu la pasari... ea crede ca o sa cad pe geam. Nu sunt eu asa prost... am gheare, pot sa ma tin.
Cam atat pentru azi. Mi s-a facut somn. Ma duc sa dorm...
luni, 26 iulie 2010
13 lucruri interesante despre cutremure
2. San Francisco se deplaseaza catre Los Angeles cu circa cinci centimetri pe an, aceeasi viteza cu care ne cresc unghiile. Orasele se vor intalni in cateva milioane de ani.
3. Martie nu este luna cea mai activa seismologic, asa cum cred unii oameni. Este adevarat ca pe 28 martie 1964, in localitatea Prince William Sound din Alaska a fost inregistrat cel mai puternic seism din SUA, de 9,2 pe scara Richter. A ucis 125 de oameni si a produs pagube de 311 milioane de dolari. Pe 9 martie 1957, tot in Alaska, in insulele Andreanof, a fost inregistrat un alt cutremur major de 9,1 pe scarea Richter. Cele mai puternice cutremure din SUA s-au inregistrat in februarie, noiembrie si decembrie. Cutremurul din Chile a avut loc pe 27 februarie, iar cutremurul de 9,3 grade pe scara Richter care a dat nastere tsunami-ului din Oceanul Indian a avut loc pe 26 decembrie.
4. In lume se produc circa 500.000 de cutremure anul. Circa 100.000 din aceste pot fi simtite, iar aproximativ 100 produc pagube.
5. Soarele si Luna provoaca cutremure. Se stie de mult ca Luna si Soarele influenteaza mareele, dar acum oamenii de stiinta cred ca au si un efect asupra placilor tectonice.
6. Un oras din Chile s-a miscat cu circa 3 metri in urma cutremurului de pe 27 februarie. Concepcion s-a deplasat catre vest, iar seismul se pare ca a modificat axa de rotatie si a scurtat ziua, potrivit livescience.com.
7. Nu exista asa numita „vreme de cutremur”. Statistic, cutremurele sunt distrubuite in mod egal in vreme rece, calduroasa, ploioasa etc.
8. In urma cutremurului indonezian din 2004, Pamantul a devenit un pic mai rotund, in relatie cu distanta dintre cei doi poli.
9. Cercul de Foc al Pacificului este cea activa zona seismica a Pamantului, inconjurand oceanul Pacific, acolo producandu-se cele mai multe cutremure.
10. Extragerea petrolului poate provoca cutremure minore, dar nu sunt genul de cutremure care vor aparea a doua zi in ziare.
11. Cel mai mare seism inregistrat de oameni pana acum a avut 9,5 pe scare Richter, pe 22 mai 1960.
12. Cutremurele puternice se pot simti pe partea opusa a Pamantului. Seismologii care au studiat cutremurul masiv din 2004 au descoperit ca falia San Andreas de pe partea opusa a Pamantului s-a deplasat in acelasi timp. Seismul din Chile, din 1960, a fost inregistrat de toate statiile din lume.
13. Cel mai devastator cutremur s-a petrecut pe 23 ianuarie 1556, in Shansi, China. Circa 83.000 de oameni si-au pierdut viata.