vineri, 30 iulie 2010

Mitica... si mai cum?

"- Mitica... si mai cum?
- E destul atata: Mitica - de vreme ce si dumneata il cunosti tot atat de bine ca si mine. Fireste ca trebuie sa-l cunoastem: il intalnim atat de des - in pravalii, pe strada, pe jos, in tramvai, in tramcar, pe bicicleta, in vagon, in restaurant, la Gambrinus - in fine pretutindeni.
Mitica este bucuresteanul par excellence. Si fiindca Bucurestii sunt un mic Paris, si Mitica, se-ntelege, este un mic parizian.
El nu e nici tanar, nici batran, nici frumos, nici urat, nici prea-prea, nici foarte-foarte; e un baiat potrivit in toate; dar ceea ce-l distinge, ceea ce-l face sa aiba un caracter marcat este spiritul lui original si inventiv.

(...) El, de exemplu, inventeaza pe negandite vorbe ca:
"Cea mai frumoasa fata din lume nu poate da decat ce are!"
"Viata este un vis, moartea o desteptare!"
"Ei madam Popescu, nu exista roza fara spini!"

(...) Cand n-are tutun, iti cere "o tigara... suvenir".
Cand merge sa imprumute bani:
- Unde ai plecat, Mitica?
- La vanatoare de lei.
Ii zici:
- Mitica, faci cinste?
- Nu pot, monser, ca ma strange un ciorap.
Ceri intr-o bacanie:
- Baiete, o tuica!
- Nu-i da domnule, c-o bea! zice Mitica."


Ion Luca Caragiale a fost un mare promotor al balcanismului. Eroul sau reprezentativ este Mitica, exponent al specificului muntean si, mai exact, bucurestean.
Mitica este un cetatean volubil, avand in cel mai inalt grad pe suflet interesele tarii, pe care le vede intotdeauna in negru ("Stam rau, foarte rau, domnule!"), avand solutii pentru toate problemele la ordinea zilei. El are furia peroratiei in public si cu greu poate fi smuls din inclestarea discutiei. Spiritul critic miticist este excesiv: nimic nu-i bun, totu-i "moft".
Mitica traieste in Bucuresti, oras de invalmaseala, unde meditatia gotica nu infloreste. Mitica e barfitor, lichea, intrigant, mai mult din limbutie, si mistificator generos si zapacit, acceptand sa faca servicii fara a avea taria de a le duce la bun sfarsit, ceea ce il autorizeaza sa ceara si el servicii oricui ("Sa nu zici ca nu poti! Stiu ca poti! Trebuie sa poti!).
El e comod, cu oroare de suferinta si e mai ales un om manierat.


Am scris acest articol gandindu-ma la faptul ca si voi, ca si mine, cu siguranta ati intalnit cel putin un Mitica pana acum.
V-am facut sa zambiti?

2 comentarii: